Zehnder entalpia hőcserélő

A Zehnder entalpia hőcserélő olyan megoldás, amely képes párásításra a téli száraz időszakban és páracsökkentésre a nyári időszakban. Használatával elkerülhető a lakás téli kiszárítása, amely egy gyakori probléma a normál hőcserélős gépek esetében. A hővisszanyerő gépek többsége rendelhető normál- és entalpia hőcserélős változatban is.

A Zehnder entalpia hőcserélő olyan megoldás, amely képes párásításra a téli száraz időszakban és páracsökkentésre a nyári időszakban. Használatával elkerülhető a lakás téli kiszárítása, amely egy gyakori probléma a normál hőcserélős gépek esetében. A hővisszanyerő gépek többsége rendelhető normál- és entalpia hőcserélős változatban is.

Tulajdonságok:

  • A téli száraz levegő párásítása
  • A nyári nedves levegő szárítása
  • Vízzel mosható, így élettartama szinte korlátlan
  • Nem igényel kondenzvíz elvezetést, ezért könnyebben telepíthető
  • Microban® antibakteriális bevonattal
  • Páravisszanyerési képesség maximum 67%
  • Átlagos nedvesítési képesség 2 - 4 g/kg (relatív páratartalomban ez kb. 10 - 20% -os emelkedést jelent)
  • Fagyhatára alacsonyabb mint a normál hőcserélőé

A Zehnder eredeti polimer membrános hőcserélőjéről itt írtunk részletes cikket: entalpia hőcserélő bemutatása

Működés

Párásítás (páravisszanyerés) télen

A téli hideg időben a külső friss levegő mindig száraz, abszolút páratartalma alacsony. A hideg levegő akkor is száraz, ha relatív páratartalma 90%. A hőcserélőbe kintről száraz levegő érkezik, a lakásból pedig nedves levegő. A hőcserélő fala egy polimer membrán, amely képes a párarészecskék egy részét átengedni. A hőcserélőben a nedves levegő párarészecskéi átjutnak a hőcserélő falán, és nedvesítik a száraz levegőt. A lakásba nem jut be a nagyon száraz téli levegő. A folyamat mindaddig fennáll, ameddig a külső- és belső levegő abszolút páratartalma különbözik.

Páracsökkentés és a hűtési energia csökkentése nyáron

Nyáron gyakran előfordulnak párás, meleg időjárási körülmények. Ha a szoba levegője szárazabb, akkor a téli esetnél leírt folyamat fordítva játszódik le. A bentről kifelé tartó szárazabb levegő veszi fel a befelé tartó párarészecskék egy részét. Ha a lakásban nincs aktív hűtés (tehát klíma, fancoil), akkor a két légállapot egy idő után kiegyenlítődik. Ha a lakásban aktív hűtés működik, akkor a lakás levegője mindig szárazabb, és az entalpia hőcserélő folyamatosan képes "átszállítani" a párát a kifelé tartó levegőbe. Ha a lakásba emiatt szárazabb levegő jut, akkor a hűtőeszközök érezhető hűtőteljesítménye* megnő, és rövidebb idő alatt érik el a kívánt helyiség hőmérsékletet. Ez jelentős energia megtakarítást jelent!

* Hűtőeszközöknél megkülönböztetünk teljes és érezhető hűtőteljesítményt

Dokumentumok

Szakkereskedők

Javasoljuk, hogy a terméket valamelyik minősített szakkereskedőtől vagy kivitelezőtől vásárolja meg. Ők készítenek teljes körű árajánlatot, amely igény szerint magában foglalhat mindent a tervezéstől a beüzemelésig.

A hivatalos szakkereskedők, kivitelezők listájáért kattintson ide.

Ön szakember? Épületgépész vállalkozó? Ha szeretne a Zehnder termékekkel foglalkozni, kérem keressen minket: kapcsolat

Garancia

Önálló termék vásárlása esetén a magyar törvényi szabályozásnak megfelelő (értékfüggő) jótállást nyújt a termék eladója. 2019-től minden központi hővisszanyerő gép beüzemelés köteles! A jótállás a beüzemelés napjától kezdődik, de a központi gépet a vásárlástól számított hat hónapon belül be kell üzemeltetni!

Gyári rendszer garancia

Teljes központi szellőztető rendszer vásárlása esetén 5 év garancia igényelhető, amelyet a német gyártó biztosít. Ez a gyári szolgáltatás nem automatikus, a feltételek teljesülése esetén biztosítjuk, ha az ügyfél igényli. A szükséges adminisztráció és egyéb feltételek teljesítésében a minősített szakkereskedő partnerek nyújtanak segítséget!
5 ev gyari garancia Zehnder

További feltételekért, információkért kattintson ide.