Zehnder ComfoFond-L Q talajhőcserélő

A Zehnder ComfoFond-L Q talajhőcserélő negyedik generációs gép, amely alkalmas a talajhő hasznosítására télen és nyáron. Téli időszakban előfűtőként, nyári időszakban előhűtőként, esetenként páratartalom csökkentő eszközként alkalmazható. A Zehnder ComfoFond-L Q talajhőcserélő tartalmaz minden szükséges elemet, a kivitelezés során csak a műanyag csöveket kell a gépre csatlakoztani.

A Zehnder ComfoFond-L Q talajhőcserélő negyedik generációs gép, amely alkalmas a talajhő hasznosítására télen és nyáron. Téli időszakban előfűtőként, nyári időszakban előhűtőként, esetenként páratartalom csökkentő eszközként alkalmazható. A Zehnder ComfoFond-L Q talajhőcserélő tartalmaz minden szükséges elemet, a kivitelezés során csak a műanyag csöveket kell a gépre csatlakoztani.

Termék változatok

 • ComfoFond-L Q TR: a ComfoAir Q350 és Q450 gépekhez
 • ComfoFond-L Q ST: a ComfoAir Q600 géphez
 • Balos és jobbos változatban

Gyári listaárak és cikkszámok az Árlista-katalógusban.

Tulajdonságok

 • Hatékony talajhő hasznosítás köszönhetően az energiahatékony szivattyúnak és a kis légoldali ellenállásnak
 • Kész megoldás: azonnal csatlakoztatható a hővisszanyerő géphez, nincs szükség további szerelésre, kiegészítőre, hőszigetelésre
 • Előszűrővel együtt

Részletes műszaki adatok és méretek a termék adatlapon találhatók (a "Letölthető dokumentumok" alatt)

Talajhő hasznosítás

A talajba fektetett műanyag csövek veszik fel a talajból a meleg/hideg energiát, melyet aztán fagyálló-víz keverék szállít a hőcserélőbe. A műanyag csöveket a ComfoFond-L nem tartalmazza. Javasoljuk a hagyományos víz KPE csövek alkalmazását 32mm vagy 40mm átmérőben. A csöveket a leggyakrabban vízszintesen, egy árok két oldalán vezetik, de lehetséges függőleges szonda alkalmazása is. Vízszintes fektetés esetén a minimum fektetési mélység a fagyhatár, de javasoljuk a 1,5 - 2m közötti mélységet. A kinyerhető talajhő a talaj szerkezetétől, a lehullott csapadék mennyiségétől, a csőfektetés minőségétől, és a lefektetett csőhossztól függ. Alap esetben 300 m3/h körüli légmennyiséghez 80-100 méter csőhosszt javaslunk, nagyobb légmennyiség és kedvezőtlen talajszerkezet esetén (pl. homokos talaj) a csőhosszt növelni kell.

Talaj regenerálódás

A Comfofond-L ugyan nem hőszivattyú*, de itt is feltétlen figyelembe kell venni, hogy nem vehetünk ki a talajból több hőmennyiséget, mint amennyit a természetes folyamatok képesek ott "újratermelni". A hőmennyiség folyamatosan regenerálódik, az alábbi forrásokból:

 • a felső talajrétegben a napsütés, a leszivárgó csapadék és kisebb mértékben a geotermikus energia által
 • az alsóbb talajrétegben főleg a geotermikus energia és a rétegvizek által
 • a télen kinyert meleg energia nyáron regenerálódik
 • a nyáron kinyert hidegenergia télen regenerálódik

Fentiekből következik, hogy a műanyag csövek elbetonozása, épületek alá helyezése jelentősen csökkenti, vagy teljesen ellehetetleníti a hő kinyerését a talajból. Másrészről a csapadék elszivárogtatása a csövek környezetében sokat javít a kinyerhető hő mennyiségén.

* A hőszivattyú kompresszora fűtéskor folyamatosan hőt von el a talajból. A hőszivattyúk hőnyerő oldalának méretezése, regenerációs képességének helyes becslése vagy tesztelése emiatt kulcskérdés a hőszivattyús fűtés üzembiztonságának szempontjából.

Tartozékok

Automatika

 • A ComfoAir Q géppel való együttműködéshez kiegészítő automatika doboz „option box” szükséges

Csereszűrő

 • G4 csereszűrő az elpiszkolódott szűrő cseréjéhez

Kondenzvíz elvezetés

 • A nyári időszakban keletkező kondenzvizet el kell vezetni, a szárazszifon használata kötelező

Szakkereskedők

Javasoljuk, hogy a terméket valamelyik minősített szakkereskedőtől vagy kivitelezőtől vásárolja meg. Ők készítenek teljes körű árajánlatot, amely igény szerint magában foglalhat mindent a tervezéstől a beüzemelésig.

A hivatalos szakkereskedők, kivitelezők listájáért kattintson ide.

Ön szakember? Épületgépész vállalkozó? Ha szeretne a Zehnder termékekkel foglalkozni, kérem keressen minket: kapcsolat

Garancia

Önálló termék vásárlása esetén a magyar törvényi szabályozásnak megfelelő (értékfüggő) jótállást nyújt a termék eladója. 2019-től minden központi hővisszanyerő gép beüzemelés köteles! A jótállás a beüzemelés napjától kezdődik, de a központi gépet a vásárlástól számított hat hónapon belül be kell üzemeltetni!

Gyári rendszer garancia

Teljes központi szellőztető rendszer vásárlása esetén 5 év garancia igényelhető, amelyet a német gyártó biztosít. Ez a gyári szolgáltatás nem automatikus, a feltételek teljesülése esetén biztosítjuk, ha az ügyfél igényli. A szükséges adminisztráció és egyéb feltételek teljesítésében a minősített szakkereskedő partnerek nyújtanak segítséget!
5 ev gyari garancia Zehnder

További feltételekért, információkért kattintson ide.