Zehnder ComfoAir 70

A Zehnder ComfoAir 70 típus egy vagy két helyiség hővisszanyerős szellőztetésére alkalmas, entalpia (páravisszanyerő) hőcserélővel, többféle automatika kiegészítővel. A berendezés rendelkezik passzívház minősítéssel, ami ebben a kategóriában kuriózum.

A Zehnder ComfoAir 70 típus egy vagy két helyiség hővisszanyerős szellőztetésére alkalmas, entalpia (páravisszanyerő) hőcserélővel, többféle automatika kiegészítővel. A berendezés rendelkezik passzívház minősítéssel, ami ebben a kategóriában kuriózum.

Figyelem, ez NEM KERÁMIABETÉTES típus, mint a legtöbb más gyártó modellje! Íme a különbségek:

Folyamatos szellőzés

A ComfoAir 70 két ventilátoros gép, az egyik ventilátor folyamatosan bejuttatja a friss levegőt, a másik folyamatosan elszív. Más gyártók esetén egy ventilátor van, amely időnként irányt vált, így teljesítménye csak fele a két ventilátoros gépnek (részletek lejjebb, a légszállítás pontnál).

Polimer membrános entalpia hőcserélő

A Zehnder ComfoAir 70-ben nagy hatásfokú ellenáramú hőcserélő van, amelyben a friss- és a kivezetett levegő mindig elkülönül. Más gyártók kerámiabetétes hőcserélőt alkalmaznak, ahol a friss levegő és a kivezetett levegő ugyanazon az úton jár ki és be. Ez felvethet higiéniai kérdéseket.

Erős ventilátorok

A Zehnder ComfoAir 70 gépekben radiál ventilátorok kapnak helyet, melyek nem érzékenyek a nyomásváltozásokra. Más gyártók gépeiben axiál ventilátorok vannak, amelyek a nyomásváltozásra érzékenyen reagálnak (szélhatás, szűrő elpiszkolódás).

Szűrők

A Zehnder ComfoAir 70 gépekbe akár pollenszűrők is tehetők, mert ennek sűrűbb anyagából adódó nagyobb légellenállást a radiál ventilátorok képesek legyőzni. Más gyártók axiál ventilátoros gépei csak a legdurvább szűrőkkel üzemeltethetők, amelyek csak a nagyobb porszemcséket szűrik ki.

Zaj

A Zehnder ComfoAir 70 folyamatos működésű. Más gyártók gépeinek a ventilátora 70 másodpercenként irányt vált. Ez a folyamatosan változó hang egyesek számára zavaró lehet. A ComfoAir legalacsonyabb zajszintje 5,2 dB(A), míg normál fokozatban 40 m3/h légszállítás mellett 23,2 dB(A).

Légszállítás

A Zehnder ComfoAir 70 típus 50-60 m3/h folyamatos légszállításra képes, tehát 24 óra alatt akár 1440 m3 friss levegő juthat a lakásba (24x60). Más gyártók gépei csak 15-30 m3/h légszállításra képesek (különösen a 150.000 Ft alatti árkategóriában), ráadásul a bennük lévő ventilátor 70 másodpercenként irányt vált. Az ilyen irányváltós, kerámiabetétes gépek tehát 24 óra alatt 720 m3/h friss levegőt jutttatnak a lakásba.

Ár összehasonlítás

Az előző pontban kifejtett okból a Zehnder ComfoAir 70 ára nem hasonlítható össze egy irányváltós, kerámiabetétes gép árával (amelyek kb. 75 ezer forinttól kaphatóak):

Friss levegő mennyiség 24 óra alatt: A különbség több mint kétszeres a ComfoAir 70 javára, a szellőzési fokozattól függően (normál fokozatban több ennél), tehát a kerámiabetétes típusból kettőt kellene beépíteni (amíg az egyik befúj, addig a másik elszív).

Szerelési díj: A ComfoAir egy faláttörést igényel, a kerámiabetétes kettőt (lsd. előző pont). Ugyanígy a villanyszerelés költsége is duplázódik.

Anyagköltség: Egy légszállításban egyező, nyugat-európai minőségű kerámiabetétes modell ára kb. 180.000 Ft, a ComfoAir 70 ára 520.000 Ft körül alakul (2020 vége).

Termékváltozatok:

 • rozsdamentes acél külső ráccsal
 • alumínium külső ráccsal
 • műanyag külső ráccsal
 • ablakkávában megjelenő ráccsal

Gyári listaárak és cikkszámok az Árlista-katalógusban.

Tulajdonságok:

 • Maximum légszállítás 60 m3/h
 • Két radiál ventilátor (szélhatástól független működés)
 • Második helyiség csatlakozásának a lehetősége (két helyiséges berendezés)
 • Vízzel mosható ellenáramú entalpia hőcserélő
 • Elzáró csappantyúval (kikapcsolt állapotban lezár)
 • Hővisszanyerési hatásfok akár 95%-ig
 • Fagyvédelem a ventilátorok szabályozásával, a készülék -15C° -ig működőképes
 • Gyors, egyszerű szerelés és karbantartás

Videó

YouTube player

Tartozékok

Kötelező tartozék: fali átvezető

 • kör keresztmetszetű fali átvezető
 • EPP anyagú négyszög keresztmetszetű fali átvezető (új építésekhez)

Opciók

 • ComfoLED távkapcsoló
 • Páratartalom érzékelő
 • Kombinált páratartalom- és VOC érzékelő
 • Kombinált páratartalom- és CO2 érzékelő
 • F7 szűrő (a gépet G4 szűrőpárral szállítjuk)
 • Ablakkáva kiegészítők az ablakkáva-rácsos modell esetén

 

 Második helyiség bekötéséhez a lapos (51mm magas) Comfotube Flat51 típusú légcsatornát javasoljuk.

Szakkereskedők

Javasoljuk, hogy a terméket valamelyik minősített szakkereskedőtől vagy kivitelezőtől vásárolja meg. Ők készítenek teljes körű árajánlatot, amely igény szerint magában foglalhat mindent a tervezéstől a beüzemelésig.

A hivatalos szakkereskedők, kivitelezők listájáért kattintson ide.

Ön szakember? Épületgépész vállalkozó? Ha szeretne a Zehnder termékekkel foglalkozni, kérem keressen minket: kapcsolat

Garancia

Önálló termék vásárlása esetén a magyar törvényi szabályozásnak megfelelő (értékfüggő) jótállást nyújt a termék eladója. 2019-től minden központi hővisszanyerő gép beüzemelés köteles! A jótállás a beüzemelés napjától kezdődik, de a központi gépet a vásárlástól számított hat hónapon belül be kell üzemeltetni!

Gyári rendszer garancia

Teljes központi szellőztető rendszer vásárlása esetén 5 év garancia igényelhető, amelyet a német gyártó biztosít. Ez a gyári szolgáltatás nem automatikus, a feltételek teljesülése esetén biztosítjuk, ha az ügyfél igényli. A szükséges adminisztráció és egyéb feltételek teljesítésében a minősített szakkereskedő partnerek nyújtanak segítséget!
5 ev gyari garancia Zehnder

További feltételekért, információkért kattintson ide.