kalkulator

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Konfigurálja hővisszanyerő szellőztető rendszerét, és kalkuláljon árakat!

Szellőztető rendszer családi házba

Új építésű családi házak számára a Zehnder több mint harminc különböző hővisszanyerő gépet ajánl, és háromfajta elosztó csőrendszert, mindezt a műszaki igények és a költségvetés figyelembevételével.

családi ház

Előnyök

Új építésú, az átlagosnál jobb energetikai besorolású családi ház ma már elképzelhetetlen magas hatásfokú hővisszanyerős szellőztető nélkül. Ennek fő oka a 2020-tól életbe lépő új épületenergetikai követelményrendszer. Hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítésével az alábbi előnyöket élvezheti:

 • Mindig friss levegő: a lakásában a levegő mindig friss, ezáltal életminősége jelentősen javul. Egészsége, pihenésének minősége sokkal jobb lesz.
 • Kevesebb por, pollen, szmog és zaj: a szellőztető rendszer az utcáról érkező szmog, pollen, porszennyezést is lecsökkenti. Sőt, az utcáról beszűrődő zajok is megszűnnek! Pollenallergiásoknak pollenszűrő szerelhető a gépbe vagy a szellőztető rendszerbe.
 • Szagok megszüntetése: mivel a szellőzés folyamatos, a bent keletkezett szagok nem tudnak elterjedni, feldúsúlni. A konyhába és mellékhelyiségbe távkapcsoló (akár vezeték nélküli változat) tehető, igény esetén a szellőztető rendszer normálból magas fokozatba kapcsolható. A kívülről érkező szagok (pl. a szomszéd szabálytalan tüzelése miatt) aktívszén szűrővel semlegesíthetők.
 • Optimális páramennyiség: a folyamatos szellőzés miatt a pára nem dúsul fel, így problémát sem okozhat. A penészes fal kizárt. Téli fagyos időszakban inkább az alacsony páratartalom okozhat gondot. Erre a problémára a Zehnder-Paul polimer membrános entalpia hőcserélője nyújt higiénkus megoldást. A nyári időszak párás, fülledt levegőjét ComfoCool utóhűtővel vagy ComfoFond talajhőcserével kezelhető.

Tervezés

Már tervezéskor vegye figyelembe, hogy családi házában szellőztető rendszer lesz.

 • Legyen a hővisszanyerő gépnek alkalmas helye. Nagyobb házakban ez a gépészeti helyiség, a garázs, vagy a mosókonyha. Kisebb házakban ez lehet a konyha, az előtér, de akár egy előszoba szekrény is. Kisebb alapterületű házakba mennyezetre függesztett gépeket javaslunk.
 • Legyen kijelölve, hogy a friss levegő hol lép be a lakásba, illetve a kidobott levegő hol távozik a lakásból. A legegyszerűbb megoldás az oldalfali kivezetés. Ha erre nincs lehetőség, akkor tetőátvezetőket javaslunk. A friss levegő bevezetésére az épület délre néző oldala nem alkalmas. A Zehnder kínálatában egyéb megoldások is megtalálhatók, pl. kivezetés/bevezetés a pinceszintről (Comfovent rendszer).
 • Legyen kijelölve, hogy az elosztó légcsatorna hol vezethető. Új családi házak esetén a leggyakoribb megoldás a vasbeton födémben való csővezetés. Ha erre nincs lehetőség, akkor a födém fölött is vezethető a légcsatorna. A légcsatornákat minden esetben a termikus burkon belül kell vezetni. A Zehnder 2007 óta kínálja laposított légcsatorna rendszerét (Comfotube Flat 51), amellyel a padlózaton is vezethető a cső. A csőrendszerek egymással kombinálhatók.

 

Hőszükséglet számítás és épületenergetika (hűtés és fűtés)

A tervezés során vegye figyelembe a hővisszanyerés épületenergetikai hatását is. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy a magas hatásfokú hővisszanyerő gép akár 50%-ot is csökkent épületének fűtési teljesítmény igényén! Ez kisebb hőtermelőt, kisebb hőleadó felületeket, végsősoron sokkal olcsóbb fűtési rendszert eredményez!

Fűtés és hűtés

Kizárólag a levegő felfűtésével a családi ház fűtése nem oldható meg. Erre csak azok a passzívházak alkalmasak, amelyek fűtési teljesítény igénye 10 W/m2 alatt marad. Ilyen passzívházak még nemzetközi mércével mérve is igen ritkák. Feltétlen szükség van valamilyen kiegészítő fűtésre (pl. a fürdőszobába elhelyezett fürdőszoba radiátor akár elegendő is lehet). Örök kérdés a hűtés. A szellőző levegővel inkább a levegő páratartalma, mint hőmérséklete befolyásolható. Felülethűtéssel rendelkező lakásokhoz javasoljuk a levegő páratartalmának csökkentését, pl. talajhőcserélővel vagy ComfoCool utóhűtővel.

 • A szellőztető rendszerrel némi fűtőteljesítmény is bevihető az épületbe. A Zehnder megoldása a befúvási pontba elhelyezett utófűtő elem, amivel a befúvás helyén, veszteség nélkül bejuttatható 40 C° körüli friss levegő.
 • A szobákba bejuttatott friss levegő lehűthető és páramentesíthető. Erre a célra a ComfoCool Q600 utóhűtő, illetve a földenergiát használó ComfoFond talajhőcserélők állnak rendelkezésre.

 

Kérdések, amiről a lakó dönt

A hővisszanyerő gép kiválasztását szakember végzi a nyugat-európai DIN 1946-6 előírásai alapján. (2018-ban nem áll rendelkezésre átfogó, részletes szabvány vagy műszaki előírás erről a témáról Magyarországon). Szakemberek számára ingyenesen hozzáférhető Comfoplan programunk, amellyel a teljes szellőztető rendszer megtervezhető. A felhasználónak az alábbi kérdésekről kell döntenie:

 • Normál hőcserélős vagy entalpia hőcserelős (párát is visszanyerő) gépet szeretne inkább? A Zehnder kínálatában a legtöbb géptípus megtalálható normál és entalpia hőcserélővel is.
 • Milyen mértékben szeretné automatizálni a rendszerét? Az elérhető megoldások a kézi kapcsolótól az épületfelügyeleti rendszerekig terjednek. Népszerű az okostelefonos vezérlés (ComfoAir Q gépekhez elérhető).
 • Esztétika: mi jelenjen meg a szobákban? Nagy választékban választhatók formatervezett rácsok. Comfovalve Luna szelepünk teljesen semleges, környezetébe simuló, akár a fal színére festhető.