Fürdőszoba radiátorok bekötése a fűtési rendszerbe

A design radiátor főleg design radiátorszeleppel bekötve mutat igazán, ha éppen nem teljesen rejtett bekötésű. A szerelvényboltokban polcról megvásárolható szelep készletek ára márkától függően öt és tízezer forint között változik. Ezek a standard szelepek nikkelezettek, tapintásuk érdes, színük szürkés-ezüstös, felhasználásuk főleg a szobai radiátorok esetén javasolt. A design radiátorszelep készletek ára húszezer-harmincezer forint között változik, típustól, kialakítástól függően. Ezek a design szelepek lehetnek krómozottak (tapintásuk sima, a felület tükröződő, fényes), vagy fehér színűek. A hagyományos szelepek és design szelepek közötti esztétikai különbség tükröződik az ár különbségben is.

 

Design radiátorszelep kialakítások

A megfelelő szelep kiválasztása igényel némi termékismeretet, itt felsoroljuk az elérhető típusokat, a képgalériára kattintva a szükséges típus könnyen beazonosítható.

 

Hagyományos sarokszelepek

Univerzális megoldás akár a szélső, akár a középső csatlakozású radiátorok bekötésére. A Zehnder típusai kézikerékkel ellátottak, de szerelhető többféle termofej is. Ilyenkor a termofej a falra merőlegesen áll. Ha ez zavaró, akkor a térsarok változatot ajánljuk (lsd. lejjebb). Zehnder jelölések: A,B. Az „A” jelű modelleket elsősorban a belépő szintű radiátorainhoz ajánljuk (Aura, Virando). Fehér, rozsdamentes acél hatású, és krómozott változatban rendelhető. A radiátor színével egyező (színes) modellek bevezetése 2021-ben várható.

 

Zehnder radiator szelep egyenes
Zehnder Kromozott radiatorszelep keszlet sarok
Zehnder Feher szinu radiatorszelep keszlet sarok 1

Térsarok szelepek

Két szeleptestből álló megoldás, az egyik szelep az előremenő szelep, a másik a visszatérő szelep. Alkalmas minden középső csatlakozási távolságú és két oldalon csatlakozó radiátorok bekötésére egyaránt. A hagyományos sarok radiátorszelepektől eltérően itt a kézikerék (vagy a termofej) nem kifelé áll a falra merőlegesen, hanem a fallal párhuzamosan, a radiátor középvonala irányába.. Ezért a megnevezése „térsarok” szelep. Fehér, rozsdamentes acél hatású, és krómozott változatban rendelhető. A radiátor színével egyező (színes) modellek bevezetése 2021-ben várható. Zehnder jelölések: G, I.

Zehnder radiator szelep tersarok
Zehnder Kromozott radiatorszelep keszlet tersarok 2
Zehnder Feher szinu radiatorszelep keszlet tersarok

Bekötés egy szeleptesttel, 50 mm csatlakozási távolságú radiátorokhoz

Egy szeleptesttel szerelhető megoldás. A falból a fűtési csövek kiállása szintén 50 mm-re vannak egymástól. Fehér, rozsdamentes acél hatású, és krómozott változatban rendelhető. A radiátor színével egyező -színes- modellek bevezetése 2021-ben várható. Zehnder jelölések: O, P, Q, U.

Zehnder Kazeane egy szelepes bekotes
Kromozott radiatorszelep also 50 mm csatlakozassal sarok 2
Zehnder Feher szinu radiatorszelep also 50 mm csatlakozassal sarok 1

Bekötés egy oldalon, egy szeleptesttel, egyes 50 mm csatlakozású radiátorokhoz

Egyes kétoldali csatlakozású radiátorok beköthetők egy szeleppel, ebben az esetben a szelep speciális kialakítású, ún. lándzsás szelep, amikor a „lándzsa” egy csőtoldat, amely a radiátorba mélyen benyúlik, így biztosítva a fűtési víz megfelelő áramlását. Csak az olyan hagyományos formájú (kétoldali osztócsövek, vízszintesen futó összekötőcsövek) típusokhoz szerelhető, ahol a benyúló csőtoldat függőlegesen elfér. Krómozott, rozsdamentes acél hatású vagy fehér kivitelben érhető el. Zehnder jelölések: K, M, J.

Zehnder Impa furdoszobai dizajn radiator bekotes egy egy oldalon egy szeleptesttel
Zehnder landzsas szelep
Zehnder Feher szinu design radiatorszelep landzsas szelep 2

Láthatatlan bekötések

Egyes típusok beköthetők úgy is, hogy a fűtési csatlakozó szerelvény egyáltalán ne látszódjon. Tanulmányozza a Vitalo, a Metropolitan, a Yucca Cover, és Fina típusokat.

Zehnder Metropolitan Spa furdoszobai dizajn radiator 2
Zehnder Vitalo Spa furdoszobai dizajn radiator 7
Zehnder Yucca furdoszobai dizajn radiator 1

Vegyes üzemű radiátorok

Javasoljuk, hogy olvassa el a radiátor üzemmódokról szóló cikkünket itt: vegyes üzemmód. Felmerülhet a kérdés, hogy az előzőekben említett bekötésen felül egy elektromos fűtőpatron hogyan szerelhető a radiátorba. Ilyen megoldások is jól látszanak az előző képgalériákban. A Zehnder kínálatában két megoldás kínálkozik:

  • A fűtőpatron a gyárban kerül a radiátorba, ilyen módon vegyes üzemre alkalmas
  • A fűtőpatront külön rendelik meg, a szerelő a helyszínen szereli a radiátorba, így lesz vegyes üzemű

Utóbbi esetre vásárolható fehér vagy krómozott T-idom. Figyelem, a fűtőpatron típusától függően rövid vagy hosszú változat szükséges!

 

Vegyes bekötésre példák (DBM típusú fűtőpatronnal)

 

Zehnder vegyes bekotes dbm 1

A DBM fűtőpatron T-idomba csatlakozik alulról, a T-idom másik ágába standard visszatérő sarokszelep kötött. Jobb oldalon standard előremenő sarokszelep, a termofej elölnézetből látszik. Itt felhasználható balos térsarok szelep is, ekkor a termofej (vagy kézikerék) befelé mutat, így nem előre, hanem oldalra mutat.

Zehnder vegyes bekotes dbm 2

A DBM fűtőpítron csatlakozik alulról, T-idom nem szükséges. A fűtési rendszer középen csatlakozik pl. Zehnder „P” szeleppel. Itt felhasználható két standard vagy térsarok szelep is, vagy lándzsás szelep is.

Vegyes csatlakozásra előkészített modellek

Ezeknél a típusoknál a fűtőpatront a gyárban beépítik a radiátorba (Metropolitan, Subway, Quaro).

Zehnder vegyes bekotes dbm 2

A képen: a középső 50mm csatlakozás használható a központi fűtésre csatlakozásra, jobb oldalon a gyárban beépített fűtőpatron látszik.