Fürdőszoba radiátor üzemmódok

A fürdőszoba radiátor üzemmódok háromfélék lehetnek. Elérhetőek tisztán elektromos, vagy fűtési melegvízzel üzemeltethetők, illetve léteznek vegyes üzemmódú radiátorok is, ezek a fűtési rendszer működésén kívül (nyáron és átmenti időszakban) is képesek törölközőszárításra.

zehnder vegyes uzemu radiator

Üzemeltetés fűtési vízzel

 A radiátorszelepen keresztül a fűtési rendszer meleg vize (előremenő ág) a radiátorba jut és felmelegíti azt. A radiátor a fürdőszoba levegőjét vagy a törölközőket melegíti. A lehűlt fűtővíz a radiátor „visszatérő radiátorszelep” szerelvényén át hagyja el a radiátort (visszatérő ág). Adott típusú radiátor fűtőteljesítménye az előremenő víz hőmérséklet, a visszatérő víz hőmérséklet, és a szobahőmérséklet függvénye. A fűtőtest teljesítményét az EN442 szabvány előírásainak megfelelően kell megadni, eszerint az előremenő hőmérséklet 75C°, a visszatérő hőmérséklet 65C°, a szobahőmérséklet 20C°.

Ugyanitt kell megemlíteni, hogy egyes felületek csökkentik a radiátor teljesítményét. A teljesítménycsökkenés mértéke 8-40% között változik, a pontos teljesítmények a katalógusból kiolvashatók.

Példa (Vitalo Bar fűtőteljesítménye)

zehnder_vitalo_bar_teljesitmeny

Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek

Alacsony előremenő hőmérsékletű rendszerek esetén a fűtőteljesítmény már csak töredéke a névleges teljesítménynek. A padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtési rendszerek mind ilyenek, ezek jellemzően 35-40°C° körüli előremenő hőmérséklettel működnek. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e ilyen rendszerekre a fürdőszoba radiátort csatlakoztatni. A válaszunk az, hogy ilyen rendszerekben az elektromos üzemű radiátor az ésszerűbb választás.

 

Elektromos üzemű radiátorok

Szinte az összes fürdőszoba radiátor modell elérhető elektromos változatban is, általában szűkített méretválasztékban. A radiátorokat a gyárban speciális folyadékkal töltik föl, és ellátják a megfelelő teljesítményű fűtőpatronnal. A kivitelező a radiátort csak rögzíti a falon, a fűtőpatron dugvilláját a dugaljba csatlakoztatja. Ennyi az egész. (Egyes típusokat szabad kábelvéggel szállítunk). A telepítés során a vizes helyiségekre vonatkozó építési előrásokat figyelembe kell venni, azaz a radiátor (fűtőpatron) elekrtromos védettségét figyelmbe kell venni a felszerelés helyének meghatározásához. (Legalább IP X4 besorolás). Fröccsenő víz ellen védett berendezéseket (IP X4) közvetlen kád és zuhanyzó mellé telepíteni tilos, részletek a vonatkozó szabványban (MSZ EN 60529:2015 és MSZ HD 60364-7-705).

 

Szabályozás

Modellenként eltérő, hogy a radiátort milyen módon lehet ki és bekapcsolni. Az alacsonyabb árfekvésű radiátorok esetén egyszerűbb, a magasabb árfekvésű radiátorok esetén fejlettebb szabályozási módok adottak. Két példa:

  • Klaro modellek esetén okostelefonnal vezérelhető Timermemo fűtőpatronnal szereltek, napi-heti programmal, időzítővel
  • Yucca modellek esetén Wivar-II fali kezelővel szereltek, okostelefonnal vezérelhető (Bluetooth), helyiséghőmérséklet szabályozott napi-heti programmal, több időtartamra állítható időzítővel

 

Vegyes üzemű fürdőszoba radiátorok

Gyakori igény, hogy a fűtési szezonon kívül is legyen lehetőség a radiátor felfűtésére, a törölközők szárítására. Ilyenkor a radiátor csatlakozik a fűtési rendszerre, és elektromos fűtőpatronnal is fel van szerelve. Az elektromos fűtőpatron a konkrét modellnél megadott teljesítménynek megfelelően a Zehnder kínálatából kiválasztható, vagy eleve beépített (pl. Metropolitan). Egyes modellek kialakításuknál fogva nem alkalmasak vegyes üzemmódra (pl. Vitalo).

Példa (Zehnder Zeta 800×500 típushoz hoz alkalmazható villamos fűtőpatron)

zehnder_zeta_villamos

Az árlistában megtalálható, hogy adott modellhez milyen teljesítményű fűtőpatron alkalmazható.

Biztonsági figyelmeztetések vegyes üzem esetén

Sose szereljen a megadottnál nagyobb teljesítményű fűtőpatront a radiátorba
A radiátorban mindig feltöltöttnek kell lennie a fűtési rendszernyomáson
Gondoskodni kell a fűtési víz tágulásáról a nyári időszakban is, a radiátort soha ne zárja ki a fűtési rendszerből
A felszerelés helyének kijelölésekor figyelembe kell venni a biztonsági sávokat és a fűtőpatron villamos védettségét.
Vegyes üzemű radiátorok felszerelését mindig bízza szakemberre!

 

Vegyes üzemmódra alkalmas Zehnder radiátorok

Az árlista első lapjain megtalálja, hogy adott Zehnder modell alkalmas-e vegyes üzemre vagy sem. A piktogramok segítségével tájékozódhat.

 

zehnder_vegyes_radiator

A fenti példák szerint:

Kizárólag fűtési rendszerre csatlakoztatható: Kazeane, Roda Spa Asym

Vegyes üzemre is alkalmas, beépített fűtőpatronnal: Quaro, Subway

Vegyes üzemre is alkalmas, többféle fűtőpatronnal: Universal

Rendelhető kizárólag elektromos üzemű változatban is: Quaro, Subway, Universal