Decentralizált szellőztetők

Kisebb lakások hővisszanyerős szellőztetéséhez a Zehnder decentralizált (nem központi) szellőztetőket javasoljuk, különösen akkor, ha felújításról van szó. Kalkulátorunk ezekkel nem számol. Ismerkedjen meg ezzel a műszaki megoldással cikkünkből. A cikk végén jól érthető videókat talál a ComfoSpot 50 és ComfoAir 70 gépekről. Az árakról a szakkereskedők adnak tájékoztatást.

A decentralizált (nem központi) hővisszanyerős szellőztetők egy vagy két helyiséget szellőztetnek folyamatosan. A Zehnder két ventilátoros, entalpia hőcserélős modelleket kínál, amelyek működési elve a központi gépekkel egyezik:

 • Folyamatos szellőzés:
  Az egyik ventilátor bejuttatja a friss levegőt, a másik elszív. Más gyártók esetén egy ventilátor van, amely időnként irányt vált, így teljesítménye csak fele a két ventilátoros gépnek.*
 • Polimer membrános entalpia hőcserélő:
  Nagy hatásfokú ellenáramú hőcserélő, a friss és kivezetett levegő számára mindig elkülönült. Más gyártók kerámiabetétes hőcserélőt alkalmaznak, ahol a friss levegő és a kivezetett levegő ugyanazon az úton jár ki és be.
 • Erős ventilátorok:
  A Zehnder decentralizált gépekben radiál ventilátorok kapnak helyet, ezek nem érzékenyek a nyomásváltozásokra. Más gyártók gépeiben axiál ventilátorok vannak, amelyek a nyomásváltozásra érzékenyen reagálnak (szélhatás, szűrő elpiszkolódás).
 • Szűrők:
  A Zehnder gépekbe akár pollenszűrők is tehetők, mert ennek sűrűbb anyagából adódó nagyobb légellenállást a radiál ventilátorok képesek legyőzni. Más gyártók axiál ventilátoros gépei csak a legdurvább szűrőkkel üzemeltethetők, amelyek csak a nagyobb porszemcséket szűrik ki.
 • Zaj:
  A Zehnder gépek folyamatos működésűek. Más gyártók gépeinek a ventilátora 70 másodpercenként irányt vált.  Ez a folyamatosan változó hang egyesek számára zavaró lehet.
 • Légszállítás:
  A Zehnder gépei 40-60 m3/h folyamatos légszállítása képesek, tehát 24 óra alatt akár 1440 m3 friss levegő juthat a lakásba (24×60). Más gyártók gépei csak 15-30 m3/h légszállításra képesek (különösen a 150.000 Ft alatti árkategóriában), és ezek 70 másodpercenként irányt váltanak. Az ilyen irányváltós, kerámiabetétes gépek tehát 24 óra alatt 720 m3/h friss levegőt jutttatnak a lakásba.
 • Árak:
  Az előző pontban kifejtett okból a Zehnder Comfospot 50 ára akkor hasonlítható össze egy irányváltós, kerámiabetétes gép árával, ha utóbbiból kettőt telepítenek.
YouTube player
YouTube player