kalkulator

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Konfigurálja hővisszanyerő szellőztető rendszerét, és kalkuláljon árakat!

Hővisszanyerős szellőztetőgépek összehasonlítása

2021. 03. 9. | Szakcikk, Szellőzés

A cikkben szeretném az összehasonlítás paramétereit bemutatni. 2016 január 1-től az összehasonlítás gyerekjáték az energiacímke és a teljesítménynyilatkozat segítségével.

A szellőztetőgép műszaki paraméterei

 • Légszállítás 
 • Hatásfok
 • Fajlagos villamos energiaigény (SPI érték, németül SEL)
 • Zajszint (többféle)
 • Kényelmi szolgáltatások
cimke a ComfoAir Q450 norm
Zehnder ComfoAir Q450 energiacímke

Ezek közül a légszállítás, a zajszint, illetve a besorolás formájában, közvetett módon a hatásfok és a villamos energiaigény is látszik az energiacímkén. Hővisszanyerős szellőztetőgépeknek COP értéke, jósági foka nem létezik, esetleg SCOP (vagy SPF- Seasonal Performance Factor) számítható, de ezek a fogalmak a hőszivattyúknál használatosak, a szellőztetőgépekre használni őket félrevezető és erőltetett analógia. A „jóságoi fokot” ebben az értelemben tökéletesen kifejezi a gép besorolása: A+ besorolást kapnak a legjobb gépek legjobb automatikával, ezt követi az A, a B besorolású gép, egészen F-ig. (A G besorolás az ablaknyitásnak felel meg).

Lássuk egyesével:

Légszállítás

A korrekt összehasonlítás alapja, hogy azonos légszállítású gépeket hasonlítsunk össze. A légszállítás változó érték, hasonlóan egy locsolótömlőből kiömlő víz mennyiségéhez. Ha locsoláskor a locsolótömlő végét lefojtom, kevesebb víz jön, ha nem fojtom le, több. Ha a locsolótömlőt lecsavarom a kerti csapról, a kerti csapból még több víz folyik ki. Hasonlóan, a szellőztetőgép légszállítás értéke is megadható több módon, a légcsatorna ellenállás függvényében. A légcsatorna ellenállás Pascal mértékegységben mérjük (Pa).

 • Megadható 0 Pa -hoz, természetesen ez lesz a legnagyobb érték, de mivel egy gép sem működik légcsatorna rendszer nélkül, ezt megadni félrevezető. Néhány gyártó ezt az értéket a gépek elnevezésében használja, így a gép nagyobbnak látszik mint a valóságban (pl. Helios KWL EC300).
 • Megadható egy kiválasztott értékhez is,  pl. 100 Pa -hoz is. Ezt az értéket kell megadni a szellőztetőgép címkéjén (energiacímke).
 • Megadható a maximum értékhez is. pl. 200 Pa-hoz is. A Zehnder ezt az értéket a gépek megnevezésében használja, pl. a ComfoAir Q350 gép maximum légszállítása 350 m3/h 200 Pa esetén (a gép automatikája itt lekorlátoz).

Az EU területén minden forgalomba hozott készüléket kötelező energiacímkével ellátni, 2016 január 1 óta. Az energiacímke a gép teljesítménynyilatkozatának kivonata (szintén kötelező). A teljesítménynyilatkozatban megadott adatokat egységes mérési protokoll szerint kell mérni, ez az EN 13141-7. Eszerint a címkén olvasható légszállítás adat 100 Pa mellett értendő, maximum ventilátorfokozaton. A légszállítás összehasonlításának legegyszerűbb lépése tehát a címke leolvasása. Emellett érdemes a maximum légszállítás felől is érdeklődni, hiszen lehetséges, hogy egyik gép még képes 200 Pa-nál is dolgozni, egy másik gép (amelynek 100Pa-nál még ugyanannyi a légszállítása), csak 150 Pa -ig használható. Az ilyen tulajdonságbeli elétérések oka a ventilátorlapátok kialakításában keresendő.

Hatásfok

Adatmegadás

A hatásfok kiolvasható a teljesítménynyilatkozatból így könnyedén összehasonlíthatóak a gépek. A 90% feletti hatásfokkal működő gépek nagyon ritkák. A hatásfok mérését szintén az EN13141-7 szerint kell az EU-ban elvégezni (honosított szabvány). A másik lehetőség a Passzívház Intézet (PHI) saját adatbázisának használata. Ez egy másfajta mérési eljárást használ, amely kisebb értékeket ad. A jelenlegi PHI szerinti rekord 93% (Paul Novus 300). A táblázat itt érhető el: Passzívház Intézet adatbázis. Ugyanitt megtalálhatók a zajszintre, villamos fogyasztásra és légszállításra vonatkozó információk is. Komoly hiba (vagy szándékos félrevezetés) a két értéket összekeverni. A két számítási metódus közötti különbséggel az oktaásokon részletesen foglalkozunk.

Példa (ComfoAir Q350):

 • hatásfok EN13141 szerint: 94%
 • hatásfok PHI szerint: 90%

Állandó légmennyiség szabályozás

Különbség van a mérőlaborban beállított gép, és egy valós körülmények között működő gép hatásfoka között. Utóbbinak állandóan változó körülményekkel kell szembenéznie, előbbinek (a pontos mérési eredmények miatt) pedig nem. Felmerülhet, hogy valóság hogyan tükrözi vissza a laborban mért hatásfok értékeket. A legjobb hatásfok eléréséhez elengedhetetlen a két, egymással szemben áramló levegő levegő mennyiség szabályozása (lsd: kiegyenlített szellőzés). Ha a két mennyiség között eltérés van, az a hatásfok romlásához vezet. A mérőlaborban természetesen a két légmennyiséget pontosan beállítják. De hogyan állítja be a gép saját magát a valós üzemi a körülmények között? Erre alkalmas az álllandó légmennyiség szabályozás funkció. A ComfoAir Q gépekben ez a légtömeg (kg/m3) közvetlen mérése alapján történik. A piacon kapható legtöbb gép nem közvetlen mérést használ, hanem a ventilátortengely hajtásának nyomaték változásaiból számít vissza egy értéket. Ha a légmennyiségeket a gép automatikája pontosan tartja, a valós hatásfok is magas lesz. Ha nem, a mérőlabor mérési eredmények csak papíron mutatnak jól. További részletek az oktatásokon (pl. hogyan dolgozza fela gép automatikája a mért értéket, és hogyan avatkozik be).

Fajlagos villamos energiaigény (SPI vagy SPL érték)

Az 1 m3/h levegő mozgatásához szükséges villamos energiamennyiséget kell megadni, ennek mértékegysége Wh/m3. Kiolvasható a teljesítménynyilatkozatból, de megtalálható a PHI adatbázisában is. A legjobb értékek 0,15 -0,2 Wh/m3 körül vannak. A ComfoAir Q350 szellőztetőgép 0,17 Wh/m3 energiaigényű.

Jósági fok (SCOP érték)

Ahogy a cikk elején említettem, ilyen paraméter nincs, de „elő lehet állítani”. A teljesítménynyilatkozat tartalmazza a három éghajlati zónában elérhető modellezett fűtési energia megtakarítást, és a szelllőztetőgép villamos fogyasztását. Előbbi a hatásfok függyvénye, utóbbi az SPI érték függyvénye. A teljesítménynyilatkozat előbbit a JEH, utóbbit JSV rövidítéssel jelöli (német). A kettő hányadosa értelmezhető szezonális COP értéknek (SCOP), de semmiképpen sem COP értéknek, ez utóbbi ugyanis pillanatnyi érték. Továbbszőve ezt a gondolatot, hívhatják e hányadost jósági foknak is, de az említett cikk megjelenéséig ezt még sosem tette senki. A két értéket nem elosztani kell , hanem különbséget kell képezni. Egész Európában, minden gyártó esetén ez a különbség adja meg a gép energetikai besorolását A+ -tól lefelé, az alkalmazott szabályozástól függően. Kötelezően ezt az eljárást kell alkalmazni, és az energiacímkén a fogyasztót a besorolásról tájékoztatni.

Példa (ComfoAir Q450):

 • JSV érték a normál éghajlati zónában, több igényfüggő szabályozó alkalmazásával: 2,8 kWh/ év
 • JEH érték a normál éghajlati zónában, több igényfüggő szabályozó alkalmazásával: 47,6 kWh/ év
 • A kettő különbsége adja az SEV értéket, amely a besorolás alapja. SEV érték: -44,7 kWh/év. Ha ez az érték kevesebb mint -42 kWh/év, akkor a berendezés a legjobb, A+ besorolást kapja. Figyelem, a besorolás figyelembe veszi az alkalmazott automatikát is!

Zajszint

Az energiacímkéről leolvasható a gép által lesugárzott zajszint, a legjobb értékek 40-44 dB(A) körül vannak. Ezt az értéket lehet hallani a gép mellett állva. A szobákban hallható zajszint akusztikai méretezéssel, a teljes légcsatorna rendszer ismeretében számítható. A Zehnder rendszerek akusztikailag is méretezhetők. A méretezés alapja nem a lesugárzott zajszint, hanem a gép befúvó és elszívó csatlakozásaiban mért zajszint, amelyek a termékdokumentációból kiolvashatók. Tehát három különböző zajszint van, semmi esetre sem keverhetők egymással. Kizárólag az azonos szabvány szerint mért zajszintek hasonlíthatók össze, a japán szabvány szerinti mérés biztosan egészen eltérő eredményt ad. A gyártók és az Európában forgalmazó kereskedők számára kötelező az EN13141 betartása, és az eszerint mért értékek kommunikációja a teljesítménynyilatkozatban.

Példa (ComfoAir Q350):

 • lesugárzott zajszint az EN13141-8 szerint mérve: 41 dB(A), ez olvasható az energiacímkén
 • befúvó csonkon mért zajszint (250 m3/h, 100 Pa, 1000 Hz)* : 47,8 dB(A)
 • befúvó csonkon mért zajszint (250 m3/h, 100 Pa, 1000 Hz)* : 27,67 dB(A)

*ez egy kiragadott munkapont, a teljes adatsor a termékdokumentációban megtalálható

Kényelmi szolgáltatások

Entalpia hőcserélő

Az entalpia hőcserélő képes megakadályozni, hogy a téli hideg levegő kiszárítsa a lakás levegőjét. Erről itt olvasható egy hosszabb cikk: polimer membrános entalpia hőcserélő

Moduláló bypass

A ComfoAir Q gépek képesek a nyári megkerülő ág fokozatmentes állítására, a befújt levegő és a külső levegő hőmérsékletének függvényében. A piacon kapható legtöbb gép csak a megkerülő ág bezárására, kinyitására képes, köztes helyzet nélkül. A bypass zsalu köztes állásaival a komfort tovább növelhető, különösen az átmeneti időszakokban. A ComfoAir Q gépekben ez a funkció szorosan együttműködik az automatikus évszak felismeréssel (RMOT) és a „hőmérsékleti profil” beállításokkal.

Beépített szenzorok

A ComfoAir Q gépekben beépített nedvességérzékelők vannak a külső és belső légnedvesség mérésére. A legtöbb gépben nincsenek ilyen érzékelők. A szállított levegő mennyiséget nyomáskülönbség érzékelők mérik (lsd: állandó légmennyiség szabályozás).

Kezelő-kijelző

A ComfoAir Q gépekben kezelő-kijelző van építve, más gépekhez gyakorta kábellel csatlakoztatott kezelő-kijelzőt kell megvásárolni.

Tóth István,

Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet

Kapcsolat