kalkulator

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Konfigurálja hővisszanyerő szellőztető rendszerét, és kalkuláljon árakat!

Hővisszanyerős szellőztető légszállítása

2021. 03. 9. | Szakcikk, Szellőzés

A legjobb minőségű hővisszanyerő gépek magas hatásfokkal, kis fogyasztással, csendesen végzik a dolgukat. Ezen kívül igazodnak a lakók szellőzési igényeihez, azaz különböző automatika megoldásokkal éppen annyit szellőztetnek amennyi pont szükséges. Ebben a cikkben a légszállítás kérdéseivel foglalkozom.

Zehnder ComfoAir Q tipusu hovisszanyero ventilatora
Zehnder ComfoAir Q típusú hővisszanyerő ventilátora

Légszállítás

Hővisszanyerős szellőztető két ventilátor van beépítve, egyik az elszívásra a másik a befúvásra A gyártók egyetlen görbét adnak meg a termék dokumentációban, de a két ventilátor elméleti légszállítása ugyanaz, fordulatszámuk a beüzemelés után áll be a kívánt értékre (néhány típus fordulatszáma üzem közben változik). A gép légszállítás változó érték. A ventilátor akkor szállítja a legtöbb levegőt, ha a rákapcsolt légcsatorna ellenállása a legkisebb. Ha a légcsatorna rendszer ellenállása nagyobb, kevesebb levegő áramlik. A két érték közötti összeföggés grafikus ábrázolása a légszállítás görbe.

Légszállítás görbe

A Zehnder hővisszanyerő gépek ventilátora tetszés szerinti fordulaton működhet, a páratartalom, kiválasztott fokozat, és egyéb jellemzők függvényében. Éppen ezért a gépek légszállítását egy görbesereg írja le, az egyszerű kezelhetőség érdekében általában tíz fordulatszám van megjelenítve (ez tehát nem azt jelenti, hogy a gép tíz fokozatú). Példa: ComfoAir 200. Más gépek esetén a görbének csak egy kisebb szakaszát ábrázolja a gyártó, az elejét és a végét nem. Ez a javasolt működési tartomány. Példa: Comfoair E300. A gép a javasolt működési tartomány bármely pontján ellátja a feladatát. Például a Zehnder ComfoAir E300 gép 150 Pa -300 m3/h légcsatorna ellenállást esetén még működik (ez itt érvényes zaj és fogyasztási értékeket szintén megadjuk). A többi műszaki adat táblázatos formában érhető el.

 zehnder comfoair 200 legszallitas zehnder comfoair e300 legszallitas
 ComfoAir 200ComfoAir E300

A hővisszanyerő gép kiválasztása

Olyan gépet kell választani, amely eleget tesz az alábbi összes követelménynek:

  • normál üzemű munkapontján képes elegendő levegő szállítására, alacsony zajszinten, alacsony fogyasztással
  • emelt üzemű munkapontján képes 30%-kal több levegő szállítására

Gondolkozzunk ezúttal visszafelé! Ha a kiszemelt gép a ComfoAir E300 típus, akkor a legnagyobb megengedhető légcsatorna ellenállás 150 Pa, legtöbb légmennyiség a 300 m3/h. Tekintsük ezt az emelt üzemű munkapontnak. 30%-kal kevesebb levegő éppen 231 m3/h. Az ehhez tartozó légcsatorna ellenállás 89 Pa lesz, hiszen ez négyzetes összefüggés szerint változó érték. Mire elég mindez? Ha csupán egy gyors számítást végzünk, ha a légcsereszámot 0,45-re feltételezzük, akkor ez a géptípus kb. 190 m2 alapterületű lakás szellőztetését képes megoldani. Természetesen ehhez kis ellenállású (a példa szerint 89 Pa ellenállású) légcsatorna rendszert kell építeni, ami nem is könnyű feladat. 

Gyakori félreértéesek

Sajnos a műszaki adatok megadását és értelmezését sok esetben marketing szempontok is befolyásolják. Néhány gyártó túl vonzó adatot szeretne megadni, és néhány vásárló pedig túl szép adatot szeretne látni az olcsóbb géptípusok esetén is. Mit lehet kezdeni egy ilyen adatmegadással?

  • légszállítás: 500 m3/h
  • külső statikus nyomás: 105 Pa
  • hatásfok: 85%

Ezek az értékek vajon öszetartoznak? Vagy a készülék 0 Pa esetén tudja az 500 m3/h teljesítményt? Vagy 105 Pa esetén 0 m3/h lehet a légszállítása? És a hatásfok az 500 m3/h -nál igaz, vagy 0 m3/h -nál? Az ilyen adatmegadás haszontalan, egyenesen káros is. A vásárló (tervező, kivitelező) félrevezetésére talán alkalmas, de korrekt készülék kiválasztásra biztos nem.

A hővisszanyerő gép energiacímkéje

zehnder comfoair e300 cimke
Zehnder ComfoAir E300 energiacímke

A gépek műszaki adatait minden gyártónak teljesítménynyilatkozaton kell közzétennie. Az itt található adatok az EN13141-7 szerint, minden gyártó számára egységes feltételrendszer szerint vizsgáltak. Ilyen módon a műszaki adatok összehasonlíthatóvá váltak. A cél a korábbi példában leírt „furcsa” adatmegadások elkerülése.

A legfontosabb műszaki jellemzők a gép enegiacímkéjén olvashatók, amelyek adatok forrása a teljesítménynyilatkozat. Az energiacímke használata az Európai Unión belül kötelező. Magyarországon sem lehet lakossági készülékeket energiacímke nélkül eladni. Az energiacímkén megadott légszállítás adat a 100 Pa mellett értendő maximum légszállítást jelenti. A 100 Pa csupán egy közmegegyezésen alapuló referenciaérték, egyetlen célja az összehasonlíthatóság elősegítése. Ne várja, hogy az otthonában felszerelt gép valóban képes az energiacímkén látott érték teljesítésére, ha a hozzá kapcsolt légcsatorna rendszer ellenállása ismeretlen.

Tóth István,

Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet

Kapcsolat