kalkulator

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Konfigurálja hővisszanyerő szellőztető rendszerét, és kalkuláljon árakat!

Hangos a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

2021. 03. 9. | Szakcikk, Szellőzés

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mennyire zajos a szellőztető rendszer. Cikkemben ezt a kérdést igyekszem körbejárni. A jól megtervezett, jó minőségű hővisszanyerős szellőztető rendszer zajtalanul működik normál fokozaton. Zajtalan működés alatt a vonatkozó szabványoknak megfelelő működést kell érteni (éjjel maximum 30 dB).

Jó minőségű szellőztető rendszer

Akusztikai szempontból a jó rendszer alacsony zajkibocsátású gépet, hangcsillapító hatású elosztó légcsatorna rendszert (ennek része a hangcsillapító is), és elegendő számú befúvási-elszívási pontot jelent, nem túlságosan lefojtott befúvószelepekkel.

Hővisszanyerő gép zaja

A hővisszanyerő gép két ventilátort tartalmaz, ezek zaja fordulatszámtól függő érték. Adott mennyiségű levegő szállítható kisebbméretű ventilátorral, nagyobb fordulatszámon, vagy nagyobb méretű ventilátorral, alacsonyabb fordulatszámon (kisebb zajjal). A Zehnder ComfoAir Q gépek ventilátorai megnövelt méretűek (a korábbi ComfoAir sorozathoz képest), így a gépek zajszintje igen alacsony. Minden hővisszanyerő gép három zajszinttel jellemezhető:

Lesugárzott zajszint (hangteljesítmény-szint)

Ezt a zajszintet pontosan meghatározott feltételrendszer szerint (ISO 3741:2010, EN13141-7) határozzák meg. Pontosan meghatározott, hogy a mikrofonokat milyen távolságra, milyen elrendezéssel, milyen környezetben helyezik el (zengőszoba), illetve adott a gép fordulatszáma is. Éppen ezért csak ugyanolyan szabvány szerint mért adatok hasonlíthatók össze, pl. egy japán szabvány szerint mért 30 dB(A) zajszint és az európai szabvány szerint mért 30 dB(A) egészen mást jelent. Ez az a zaj, ami a berendezés mellett érzékelhető, nincs köze ahhoz a zajszinthez, ami a teljes szellőztető rendszer kiépítése után a szobákban lesz majd hallható. Ezt az értéket a gyártók az energiacimkén feltüntetik (a képen piros nyíllal jelölve). Értéke a ventilátorok minőségén (fordulatszámán) túl elsősorban a készülékház jellemzőin múlik. A Zehnder ComfoAir gépek mindegyike expandált polipropilén házban, külön burkolattal van ellátva.

zajszint zehnder caq350
Zehnder ComfoAir Q350 zajszint

A készülék csatlakozó csonkjain mért zajszint (hangteljesítmény-szint)

A berendezés lesugárzott zajszintje jellemzi magát a készüléket, de nem ad információt arról, hogy az eloszó légcsatorna hálózatba milyen erős zaj továbbítódik. Márpedig ez az az érték, amely a lakó számára nagyobb jelentőséggel bír, hiszen őt az érdekli, hogy milyen zaj jut be a hálószobába, nem pedig hogy milyen zajt hall a készülék mellett állva. A gyártóknak éppen ezért mérniük kell a zajszintet gép kilépő friss levegő csonkján (befúvás), és a belépő elszívott levegő csonkján is. Ezek a mérések adják a kiindulópontot a szellőztető rendszer akusztikai méretezéséhez.

befuv zajszint zehnder caq350
Példa: Zehnder ComfoAir Q350 géptípus zajszintjei a befúvott levegő csonkon

A szellőztető rendszer hangja a lakótérben

A gépből kilépve a lakószobáig a gép zaja csillapodik. A csillapítás mértéke a légcsatorna rendszer minden egyes alkatrészétől függ valamelyest, ezek az alkatrészek az alábbiak:

Hangcsillapító

Tisztítható Comfowell hangcsillapító, mindössze 50 cm hosszú (CW-S 320)Nem meglepő módon a gépből érkező zajokat ez az elem csillapítja leghatékonyabban. A Zehnder kínálatában található kulisszás hangcsillapító, hajlékony hangcsillapító, és egy speciális, takarítható típus a Comfowell rendszer részeként (CW-S típus). A hangcsillapítók eltérő mértékben képesek a zaj csillapítására. A legnehezebb az alacsony frekvenciájú zaj csillapítása, erre igazán hatékonyan a kulisszás típus képes. A probléma az, hogy a hatásosabb zajcsillapítás magasabb nyomásveszteséggel jár. Az optimális megoldás megtalálása az épületgépész tervező feladata.

Zehnder ComfoWell 320
Zehnder ComfoWell 320

Hangcsillapító minősége

A hangtompítás mértékét tizenkét frekvenciasávban adják meg a gyártók, az ISO MSZ 7235 előírásai szerint. Több légtechnika eszköz lehet hangtompító hatású, de ezek nem nevezhetők hangcsillapítónak, ha nincs az érvényes szabvány szerint mért adatsoruk. Ilyen légtechnika elem pl. az osztódoboz (CW-D típus), amely ugyan belülről hangcsillapító szivaccsal bélelt, de ettől még nem teljes értékű hangcsillapító. További lényeges megjegyzés, hogy két hangcsillapító kizárólag ugyanazon szabvány szerint mért értékekkel hasonlítható össze.

hangcsillapito zehnder
Példa: Zehnder CW-S 320 hangcsillapító (500mm hosszú) csillapítása frekvenciasávonként (ISO MSZ 7235 szerint)

A légcsatorna hangtompító hatása

Csillagpontos kialakítás

Lakótérben a légcsatorna rendszert csillagpontosan kell kialakítani, hogy a szobák közötti áthallás kizárható legyen. A csillagpontos kialakítás lényege, hogy a szobák nem egy légcsatornára vannak felfűzve, hanem egy-egy osztóból ágaznak ki.

Légcsatorna típus

Megfelelő testsűrűségű légcsatorna képes a zajok tompítására a hangcsillapító után is. A Zehnder Comfotube csövek hangcsillapítási értékei megtalálhatók az adatlapjukon. Tíz méter Comfotube légcsatorna akár 4-5 dB(A) csillapításra is képes. Fontos információ, hogy a Comfotube légcsatorna súlya 20-30%- kal több, mint a piacon kapható legtöbb terméké (azoknál a termékeknél nincs is említve hangcsillapító hatás, és adat sincs rá).

Szelepek, rácsok, anemosztátok

Ha a gép zaját tökéletesen sikerült is tompítani, egy tényező még mindig zavaró hangokkal bosszanthatja a lakót, ez a befúvószelepeken keletkezű levegő áramlási zaj. Ez akkor keletkezik, ha a szelepeket túlságosan lefojtják. A légtechnika rendszer beszabályozásakor ugyanis a szelepek áramlási keresztmetszetét csökkenteni kell, hogy a kívánt mennyiségű levegő áramoljon a szobába. A nagy fojtás miatt az olcsó szeleptípusok zajosak. Javasoljuk az új fejlesztésű Zehnder Comfovalve Luna s125 alkalmazását, amely úgy lett megtervezve, hogy zajhatások kizárhatók legyenek. Rácsok használata esetén a ComfoSet készletet kell alkalmazni a kívánt levegő mennyiség beállítására. Ez zajmentes megoldást kínál.

Zehnder ComfoValve Luna S125 2
Zehnder ComfoValve Luna S125

Szellőzési fokozatok és a zaj

A szellőztető rendszert normál fokozatra méretezzük. Az emelt szellőzési fokozat 30%-kal több, a csökkentett szellőzési fokozat 30%-kal kevesebb légmennyiséget szállít. A csöndes működés a normál fokozaton lehet reális elvárás, az emelt fokozaton csak a műszaki tartalom emelésével, többlet költségek felvállalásával lehet zajmentes rendszert kiépíteni. Az emelt fokozat mindig időzített, azaz egy idő után (ez beállítható) a gép automatikusan normál fokozatba áll vissza.

A szobákban hallható zaj kordában tartása a helyes gépválasztással kezdődik. Az alulméretezett hővisszanyerő gép magas fordulaton kénytelen működni, az ebből adódó zaj a legjobb hangcsillapítóval sem kezelhető kielégítően.

A fenti szabályok betartásával, Zehnder rendszerelemekkel zajtalan légtechnika rendszer tervezhető-építhető. További kérdésekkel állok rendelkezésre.

Tóth István,

Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet

Kapcsolat