Friss levegő energiamegtakarítással? – Mindent a hővisszanyerős szellőztetésről

2024. 07. 4. | Uncategorized

Az otthonunk kényelme és energiatakarékossága érdekében egyre fontosabbá válnak a korszerű építési megoldások és technológiai előírások. Az egyik legjelentősebb fejlesztés a hővisszanyerős szellőztetés, amely nemcsak az új építésű, de a felújítandó otthonokban is kiválóan alkalmazható. Ez a rendszer nemcsak friss levegőt biztosít, hanem jelentős energiamegtakarítást is lehetővé tesz, így hosszú távon kényelmes és költséghatékony megoldást nyújt. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan segíthet a hővisszanyerős szellőztetés otthonunk komfortjának és energiahatékonyságának növelésében, akár új rendszer beépítését, akár meglévő szellőzőrendszer cseréjét tervezzük.

Manapság az épületek olyan mértékű légtömörséget érnek el a szigetelések és nyílászárók segítségével, amely gyakorlatilag megszünteti a lakások természetes szellőzését. Bár a gyakori ablaknyitás jó megoldásnak tűnhet, a valóságban ez nem biztosít megfelelő légminőséget. A Zehnder cég Svájcban végzett kutatása kimutatta, hogy egy jól szigetelt, csak ablakokkal szellőztetett hálószobában évente 5500 órán át volt egészségtelen mértékű a szén-dioxid koncentrációja.

Az év nagy részében a kültéri levegő nem biztosít megfelelő komfortot sem hőmérséklet, sem páratartalom szempontjából. Az ilyen levegő beáramoltatása fűtési vagy hűtési energiát igényel, amely növeli az energiafogyasztást. Ezen kívül, különösen városi környezetben, a por- és zajterhelés is komoly problémát jelent, amit csak tovább fokoz az ablakok gyakori nyitása.

hővisszanyerős szellőztetés

A beltéri páraképződés és szellőztetés hiánya

A mindennapi tevékenységek, mint a fürdés, főzés vagy akár a lélegzés során jelentős mennyiségű páraképződés történik az otthonunkban. Ha nincs megfelelő szellőzés, ez a pára felhalmozódik a levegőben, ami nemcsak diszkomfortérzetet okoz, hanem komoly problémákhoz is vezethet. A magas páratartalom kedvező környezetet teremt a penész és más mikroorganizmusok számára, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A penészgombák spórái belélegezve allergiás reakciókat, légúti problémákat, sőt, hosszú távon krónikus betegségeket is okozhatnak. Emellett a pára nemcsak az egészségünkre veszélyes, hanem a lakás szerkezetére is. A nedvesség felhalmozódása a falakban, padlóban és bútorokban előbb-utóbb szerkezeti károsodást okozhat, ami jelentős javítási költségekkel jár. A hővisszanyerős szellőzőrendszerek hatékonyan orvosolhatják ezt a problémát. Ezek a rendszerek folyamatosan biztosítják a friss levegő bejutását és az elhasznált levegő elszívását, miközben megtartják a hőt, így csökkentve a páraképződést és minimalizálva a penészképződés kockázatát. A hővisszanyerős szellőztetés tehát nemcsak a komfortérzetet növeli, hanem hosszú távon egészségesebb és biztonságosabb lakókörnyezetet biztosít.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek típusai

Két fő kategória létezik a hővisszanyerős szellőztető rendszerek között: a decentralizált és a központi rendszerek.

Decentralizált rendszerek

Ezek az egyhelyiséges berendezések, amelyek a helyiség oldalfalán egy 15-30 cm átmérőjű faláttörést igényelnek. Bár ezek a készülékek nem igényelnek jelentős munkálatokat, légszállítási és hővisszanyerési teljesítményük, valamint zajszintjük kedvezőtlenebb lehet. A Zehnder kínálatában találhatók olyan készülékek is, amelyek két szomszédos helyiség szellőztetését is biztosítani tudják.

Központi rendszerek

A központi rendszerek esetében egy központi egység kerül telepítésre, amely különböző méretekben érhető el, akár egy felső konyhaszekrényben is elhelyezhető modelltől a mosógép méretűig. A központi egységből légtechnikai csövek vezetik a levegőt a különböző helyiségekbe, biztosítva a friss levegő bejuttatását és az elhasznált levegő elszívását. Ezek a rendszerek megfelelő méretezés mellett közepes teljesítményen is biztosítják az egészséges beltéri levegőt, és fejlett hőcserélőikkel akár 90%-os hővisszanyerést is elérhetnek.

hővisszanyerős szellőztetés

Zehnder hővisszanyerős szellőztető

A Zehnder cég saját fejlesztésű technológiája, az ún. entalpiás hőcserélő, segít az optimális páratartalom fenntartásában az elhasznált vagy a befújt friss levegő páratartalmának szabályozásával. Az entalpiás hőcserélők a párát légnemű halmazállapotban vezetik át a hőcserélő falán, ezáltal télen a lakásban keletkezett párát visszanyerik, nyáron pedig a páratartalmat csökkentik.

A bypass-funkcióval rendelkező készülékek nyári éjszakákon, amikor a külső levegő hűvösebb, lehetővé teszik a beáramló levegő közvetlen bejuttatását a lakásba, anélkül hogy az áthaladna a hőcserélőn. Ez az automatikus ablaknyitáshoz hasonló működés jelentős komfortnövelést biztosít.

Hasznos tanácsok a döntéshez és kivitelezéshez

A tervezéshez és méretezéshez érdemes szakember segítségét kérni egy épületgépészeti terv kialakításához. Alaposan vizsgáljuk meg a gép műszaki adatait, különös tekintettel a légszállításra, hővisszanyerésre, zajszintre és extra funkciókra. Figyeljünk a jótállási időre is, hiszen ezek a berendezések értékesek. A Zehnder teljes rendszer telepítése esetén 5 év gyártói jótállást kínál, amely egyedülálló a hazai piacon.

A telepítést sok esetben a felhasználók is elvégezhetik, de ha szakemberre bíznánk, kérjünk tanácsot a gyártói képviselettől a megbízható kivitelező megtalálásához.

A hővisszanyerős szellőztetés egy modern és hatékony megoldás a korszerű épületek számára. A megfelelő rendszer kiválasztása és telepítése jelentős energiamegtakarítást és egészségesebb beltéri levegőt biztosít. A Zehnder termékei és technológiái megbízható és innovatív megoldásokat kínálnak minden igényre. Az optimális friss levegő ellátottság, megfelelő páratartalom és a penészmentes környezet minden otthonban megvalósítható a hővisszanyerős szellőztető rendszerek segítségével. 

Az otthoni hővisszanyerős szellőztető rendszerünk árkalkulátora egyszerű és gyors módot kínál arra, hogy megtudja, mennyibe kerülne az ideális rendszer kiépítése az Ön otthonában. Csak néhány adat megadása szükséges – mint például az ingatlan mérete, az emeletek száma és a helyiségek száma – és máris megkapja az előzetes árajánlatot.