Decentralizált rendszerek és központi rendszerek: Melyik hővisszanyerős szellőztető rendszer ideális az Ön otthonába?

2024. 07. 11. | Uncategorized

A modern otthonok kényelme és energiahatékonysága érdekében egyre inkább elterjednek a hővisszanyerős szellőztető rendszerek. Ezek a rendszerek két fő kategóriába sorolhatók: decentralizált és központi rendszerek. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes alaposan megismerni őket, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást az otthonunk számára.

home (1)

Decentralizált rendszerek

Működés és előnyök

A decentralizált rendszerek, vagy más néven egyhelyiséges berendezések, különálló egységekből állnak, amelyek közvetlenül a szellőztetni kívánt helyiségek falába kerülnek beépítésre. Ezek az egységek egy 15-30 cm átmérőjű faláttörést igényelnek, amelyen keresztül a szellőztető rendszer működik.

A decentralizált rendszerek legnagyobb előnye, hogy nem igényelnek jelentős szerkezeti átalakításokat, így gyorsan és viszonylag alacsony költséggel telepíthetők. Ideálisak lehetnek kisebb lakások, felújítások, vagy olyan esetekben, amikor csak egy-egy helyiséget szeretnénk szellőztetni.

Hátrányok

Ezek a rendszerek viszont kompromisszumot is jelentenek: légszállítási és hővisszanyerési teljesítményük általában alacsonyabb, és a zajszintjük is magasabb lehet, mint a központi rendszereké. Emellett egy-egy készülék csak egy helyiség levegőjét képes frissíteni, így nagyobb lakások vagy családi házak esetében több egységre van szükség.

 

Központi rendszerek

Működés és előnyök

A központi rendszerek egy központi egységből és a hozzá csatlakozó légtechnikai csövekből állnak, amelyek az egész házban biztosítják a friss levegő áramlását. A központi egység mérete változó lehet, a konyhaszekrénybe szerelhető modelltől a mosógép méretűig, és jellemzően a padlóban vagy a mennyezetben futó csövekkel kapcsolódik a szellőztetni kívánt helyiségekhez.

A központi rendszerek előnye, hogy nagyobb teljesítményre képesek, és egyszerre több helyiség levegőjét is képesek frissíteni. Fejlett hőcserélőik akár 90%-os hővisszanyerést is elérhetnek, így energiahatékonyak és hosszú távon költséghatékonyabbak lehetnek. A központi rendszerek emellett csendesebbek is, mivel a zajforrás, a ventilátor, távolabb helyezkedik el a lakótértől.

Hátrányok

A központi rendszerek telepítése azonban bonyolultabb és költségesebb lehet, mivel jelentős szerkezeti átalakításokat igényelnek. Ezért leginkább új építkezéseknél vagy nagyobb felújításoknál érdemes őket választani.

home (2)

Miért válassza a Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszereit?

A Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerek mind a decentralizált, mind a központi megoldások terén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A Zehnder rendszerei számos előnnyel rendelkeznek, amelyek miatt érdemes őket választani:

  1. Innováció és minőség: A Zehnder több mint húsz éve folyamatosan fejleszti termékeit, saját gyártású, kutatás-fejlesztésű és szabadalmaztatott technológiákkal.
  2. Magas hatékonyság: A Zehnder hővisszanyerő rendszerei akár 90%-os hővisszanyerést is elérnek, így jelentős energiamegtakarítást biztosítanak.
  3. Kényelmi funkciók: Az entalpiás hőcserélők segítenek fenntartani az optimális páratartalmat, a bypass-funkció pedig lehetővé teszi a nyári éjszakai hűtést.
  4. Rugalmasság: A Zehnder kínálatában megtalálhatók mind a decentralizált, mind a központi rendszerek, így bármilyen igényre és otthonra kínálnak megoldást.
  5. Garancia és támogatás: A Zehnder rendszerek akár 5 év gyártói jótállással rendelkeznek, ami egyedülálló a hazai piacon. Emellett tervezői támogatást és szervizhátteret is biztosítanak.

Válassza a Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszereit, és élvezze a friss levegőt és az energiahatékonyságot otthonában, kompromisszumok nélkül!

 

Az otthoni hővisszanyerős szellőztető rendszerünk árkalkulátora egyszerű és gyors módot kínál arra, hogy megtudja, mennyibe kerülne az ideális rendszer kiépítése az Ön otthonában. Csak néhány adat megadása szükséges – mint például az ingatlan mérete, az emeletek száma és a helyiségek száma – és máris megkapja az előzetes árajánlatot.