kalkulator

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Konfigurálja hővisszanyerő szellőztető rendszerét, és kalkuláljon árakat!

ComfoAir Q hővisszanyerő gépek használata LAN-C modullal

2021. 03. 5. | Szakcikk, Szellőzés

Zehnder ComfoControl alkalmazas
Zehnder ComfoControl alkalmazás

A LAN-C modul a leghasznosabb, és leggyakoribb kiegészítő, amit a ComfoAir Q gépekhez építenek. Óriási segítség beüzemeléskor, és kényelmes a felhasználónak is, hiszen okostelefon segítségével bárhol, bármikor elérhető a hővisszanyerő gép. Cikkemben a LAN-C modullal elérhető előnyöket szeretném bemutatni.

Előnyök a lakó számára

A lakók az okostelefonra, tabletre telepített ComfoControl alkalmazás segítségével kapcsolódnak a ComfoAir Q hővisszanyerő géphez, a LAN-C modulon keresztül. Az alkalmazás ingyenes, elérhető Android, és iOs operációs rendszerekhez. Az eszköz falra szerelhető, négyeres buszkábellel kapcsolódik a ComfoAir Q géphez, illetve RJ45 csatlakozóval a lakás internet hálózatához. Részletek a termék adatlapon: Zehnder ComfoConnect LAN-C.

Kényelmes szabályozás, ellenőrzés

A lakó akár fotelben ülve, pillanatok alatt képet kap a hővisszanyerő gép állapotáról. Az applikációval üzemmódot válthat, módosíthatja a beállításokat, ellenőrizheti a levegő állapotát, és más funkciókat is, úgymint:

 • külső és belső páratartalom
 • külső és belső levegő hőmérsékletek (külső levegő és elszívott levegő)
 • befúvott és kidobott levegő hőmérsékletek
 • szűrő karbantartásig hátralévő idő
 • pillanatnyi villamos teljesítmény
 • megtakarított fűtési energia
 • elhasznált villamos energia
 • hőmérsékleti profil (módosítható)
 • szenzorvezérelt szellőzés (módosítható)
 • szellőzési időprogram (módosítható)
 • szellőzési fokozatok légszállítása (módosítható)

Az applikáció használata mellett nincs szükség egyéb automatika elemre. A gépben lévő érzékelők, a gépben lévő kezelő-kijelző, illetve az applikáció a legtöbb esetben elegendő kényelmet biztosít.

Előnyök a szakemberek számára

Zehnder ComfoConnect LAN C gateway
Zehnder ComfoConnect LAN C gateway

A Zehnder ComfoConnect LAN-C a szakemberek számára további előnyöket biztosít.

Beüzemelés

Minden ComfoAir Q készülék minden funkciója elérhető a beépített kezelőről, mégis, a leggyorsabb beüzemelés okostelefonnal, LAN-C modul segítségével lehetséges. Az automatika „beüzemelés varázsló” funkciót kínál, ami lépéstől-lépésre végigvezeti a szakembert a beüzemelés lépésein. A készüléket ezzel bárki beüzemelheti. (Beüzemelési jegyzőkönyv kitöltése szükséges).

Légmennyiségek automatikus beállítása

A ComfoAir Q gépek automatikusan mindig kiegyenlített szellőzést biztosítanak, a ventilátorok fordulatszáma a változó nyomáskülönbségeket felismerik és követik. Ez garantálja a mindenkori legmagasabb hővisszanyerési hatásfokot. A fokozatonkénti légmennyiségeket a beüzemeléskor kell beállítani. Egyedülálló módon a gép leellenőrzi, hogy beállított maximum értéket tudja-e szállítani. (Egy rosszul tervezett, rosszul kivitelezett, vagy nem Zehnder anyagokból készülő szellőztető rendszernél ennek lehet esélye). Ha a gép képes í kívánt maximum légszállításra, következhet az egyes ágak beállítása a kis ellenállású ágak fojtásával. Ennél a pontnál igazán nagyszerű az okostelefonos beüzemelés lehetősége. A beüzemelő ilyenkor azonnal látja az okostelefonon, hogy a beépített fojtás (ComfoSet beépítése vagy a ComfoValve állítása) milyen mértékben változtatja a gép légszállítását. Mindezt akár a létrán állva, a gépbe épített kijelző leolvasása nélkül! Ez a lehetőség rendkívüli módon felgyorsítja a szellőztető rendszer finomhangolását, beüzemelését.

Ha nincs az épületben internet

Ha az épületben nincs hálózat, vagy a tulajdonos nem vásárolta meg a LAN-C modult, vagy a beüzemelő nem kívánja a tulajdonos saját hálózatát használni, akkor egy hordozható szervízbőrönddel megy a helyszínre. Ennek része egy wifi router is, amely biztosítja a LAN-C elérését a beüzemelő okostelefonjáról.

Hibaelhárítás, firmware frissítés távoli eléréssel

A ComfoAir Q gép távolról is elérhető nem csak a tulajdonos, hanem a hibaelhárítást végző szakember számára is. Ezt a LAN-C tulajdonosának engedélyeznie kell a ComfoConnect applikációban. Az engedély megadásával az applikáció egy hatjegyű elérési kódot generál. A távoli elérést igénylő szakember ezzel a kóddal léphet be. Belépés után hibát diagnosztizálhat, illetve a működési adatok birtokában válaszolhat a tulajdonos felmerült kérdéseire. A kód egyszer érvényes, minden egyes távoli elérést a tulajdonosnak újra engedélyezni kell.

ComfoAir Q firmware frissítés

Időnként a gyár új firmware változatot biztosít a Q gépekhez vagy azok automatika elemeihez. A firmware frissítése legegyszerűbben távoli eléréssel, a LAN-C gateway használatával végezhető el. Ezt a feladatot a magyarországi Zehnder képviselet, vagy a gépet értékesítő Forgalmazó végzi el. A firmware frissítése nem kötelező! Ennek frissítése csak akkor időszerű, ha a gép rendszeresen hibát jelez. Hibajel nélkül működő ComfoAir Q gépek esetén a firmware frissítése nem szükséges.

Tóth István,

Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet

Kapcsolat