kalkulator

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Konfigurálja hővisszanyerő szellőztető rendszerét, és kalkuláljon árakat!

Alapismeretek: családi ház légtechnika méretezése

2021. 03. 9. | Szakcikk, Szellőzés

 légtechnika rendszer tervezése épületgépész feladat. Mégis, az komolyan érdeklődő családi ház építők részéről a „saját” tervezés igénye is folyamatosan felmerül, bár számukra inkább a „melyik hővisszanyerős szellőztetőt vegyem meg?” kérdésre egyszerűsödik a feladat. Cikkemben szeretném az ehhez szükséges alapismereteket átadni.

zehnder alapismeretek a csaladi haz legtechnikai meretezesehez

Mekkora gépet vásároljak?

A gépek (ventilátorok) légszállítása nem állandó érték, erősen függ a kapcsolódó légcsatorna rendszertől. Ideális esetben a tervező kis ellenállású légcsatorna rendszert tervez. A hővisszanyerő választásának a témaköre nem tárgyalható a légcsatorna rendszer ismerete nélkül. A gép és a légtechnika rendszer elemei szorosan kapcslódnak egymáshoz, éppen úgy mint a versenyautó motorja és erőátviteli rendszere. Nem lehet az autó motorját kiválasztani, ha nincs ismeretünk a felépítményről. Nem lehet biztonsággal gépet választani, ha a légcsatorna rendszer ellenállása ismeretlen. Általánosságban, tapasztalatból viszont a Zehnder rendszerek ellenállása jól becsülhető. Egyszintes, 140 m2 körüli épület, Zehnder Comfotube 90-es csövekkel kialakított, egyszerű nyomvonalú, kiegészítő elemek nélküli rendszerek légtechnika ellenállása 80-100 Pa körül alakul (normál üzemmódban értendő légszállítás mellett).

Rövid válasz

A címben feltett kérdésre egy mondatban is lehet válaszolni: A helyesen kiválasztott gép képes a szükséges levegő mennyiség szállítására csendes, energiatakarékos módon normál üzemmódban, és képes emelt üzemmódban a normálhoz képest 30%-kal több levegő szállítására is. Ezután az olvasóban az alábbi kérdések merülhetnek fel:

  • mennyi a szükséges levegő?
  • mit értünk pontosan csendes alatt?
  • mit értünk energiatakarékos alatt?
  • mit a normál és mi az emelt üzemmód?

A cikkben ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni. Előrebocsájtom, hogy a kérdést nemzeti szabványok szabályozzák, a legelterjedtebb a DIN 1946-6. A cikk terjedelmi keretei nem teszik lehetővé a mélyebb bemutatást, a szakmai részletek iránt érdeklődőknek az oktatási napokon való részvételt javaslom.

Szellőzési üzemmódok

A lakótérben biztosítani kell az alábbi szellőzési üzemmódokat:

Távollét üzemmód

Ebben az üzemmódban a lakás csak annyira szellőzik, hogy a belső páraképződésből eredő épületkárok megelőzhetők legyenek. Ugyanez használható, ha a lakás hosszabb ideig üres.

Csökkentett üzemmód

Ebben az üzemmódban a szellőzési légmennyiség 30%-kal kisebb a normál szellőzésnél.

Normál üzemmód

Ez a tervezett állapot, amikor a lakás (iroda) a tervezett létszámmal használatban van.

Emelt (intenzív) üzemmód

Ebben az üzemmódban a szellőzési légmennyiség 30%-kal nagyobb a normál szellőzésnél. Ilyen esetek lakótér esetén: fürdőszoba használat, mellékhelyiség használat, konyha használat, vendégség érkezése. Minden olyan esetben használatos, amikor a lakásban a pára vagy szag több a szokásosnál. Az emelt üzemmód mindig korlátozott időtartamú.

Szükséges levegő mennyiség a lakótérben

A lakótér szellőzik természetes úton, a határoló felületek tömítetlenségein keresztül (infiltráció), és mesterségesen is, a szellőztetőgép ventilátorainak segítségével. Attól függően, hogy az épület mennyire légtömör, az infiltráció több vagy kevesebb. A nagymértékben légtömör passzívházak sem tökéletesen légtömörek, még ilyen épületeknél is számolni kell infiltrációval.

Levegő mennyiség meghatározása a lakók száma alapján

Egy felnőtt friss levegő igénye 20-50 m3/h között változik, aktivitásától, életkorától, testsúlyától függően. Komfort szellőzés esetén 30 m3/h fejadaggal számolunk. A normál üzemmód szellőzési mennyiségét megkapjuk, ha a lakók számát megszorozzuk a fejadaggal. 

Levegő mennyiség meghatározása a vizes helyiségek alapján

A DIN 1946-6 nevesíti és kötelezően előírja azokat a helyiségeket, ahonnan a levegőt el kell szívni. Pontosan meghatározza a kötelezően cserélendő levegő mennyiségeket is, például:

  • Fürdőszoba … 45 m3/h
  • Mellékhelyiség … 25 m3/h

 Ismétlem, ezek a normál fokozatú, infiltrációval együtt értendő szellőzési mennyiségek.  

Méretezés

A két eljárás közül azt kell alkalmazni, amelyik magasabb értéket ad. Kis lakásokban jellemzően a fejadag szerinti számítás lesz célravezető, családi házakban pedig a helyiségek szerinti számítás. Komfort szellőzés esetben a szellőzés mindig kiegyenlített, tehát az elszívott levegő mennyisége megegyezik a bejuttatott levegő mennyiségével. Ha megkaptuk a szükséges elszívott levegő mennyiségét, ezzel azonos friss levegő bejuttatása szükséges a tartózkodási zónákban elosztva.

Online méretező program

Gyors méretező programunkról és tervezési segédanyagainkról itt olvashat: Comfoplan online méretező. A program szakemberek számára készült. Az építkezők számára a Zehnder partnerhálózat készít kalkulációt és árajánlatot.

Mire képes a gép? Mekkora gépet kell vásárolni?

Ahogy a bevezetőben is utaltam rá, a helyesen kiválasztott gép képes a normál légszállításra és intenzív légszállításra egyaránt, de feltétlen ismernünk kell az alkalmazott légcsatorna rendszert is, pontosabban annak ellenállását is. Elkerülendő a feleslegesen nagy gép beszerelése, de az alulméretezés komoly problémákat okoz.

Gyakori hiba

A cikk bevezetőjében is utaltam arra, hogy a gép és a légtechnika rendszert egységes rendszert képeznek. Ha a normál üzemmódban a rendszerellenállás 80 Pa, és a kiszámolt légmennyiség 150 m3/h, akkor már ki lehet választani olyan gépet, ami képes erre. Szükséges ezen felül, hogy a gép képes legyen 30%-kal több levegő szállítására (ez 195 m3/h), de gyakori hiba, hogy a laikus építkező feltételezi, hogy a légcsatorna ellenállás is 30%-kal nagyobb lesz, rosszabb esetben a légcsatorna ellenállást állandónak hiszi. A valóság az, hogy a légtechnika rendszer ellenállása itt 135 Pa lesz. A kiszemelt gépnek tehát működnie kell az alábbi munkapontokban:

  • 150 m3/h – 80 Pa
  • 195 m3/h – 135 Pa

Előfordulhat olyan géptípus, amely képes az elsőre (látszólag alkalmas a feladatra), de nem képes a megnövekedett ellenállás legyőzésére az emelt fokozatban. Különösen az előrehajló lapátozású, meredek jelleggörbéjű ventilátorokkal szerelt gépek esetén lehet ennek esélye. A méretezés során ellenőrizni kell, hogy az emelt és a normál üzemmód munkapontjai biztosan beleesnek-e a gép ventilátorainak javasolt üzemi tartományába. Természetesen az elszívás és a befúvás rendszerek ellenállás eltérő egymástól.

Tóth István,

Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet

Kapcsolat